Bisvärm?

Vi fångar in dem och tar hand om den gratis. (Om vi får behålla den så klart.) Som tack för att Ni tipsade om svärmen får Ni en burk honung i höst.

Ring Jörgen: 070-23 88 4 99

Så kommer vi och hämtar den. (Skulle jag inte kunna så kontaktar jag någon annan som kan ta hand om svärmen på samma villkor (Alltså helt gratis!).

Vi tar hand om Bisvärmar i hela Västerort så som Bromma, Vällingby, Hässelby, Spånga och Järfälla. 

Fotot ovan: Bisvärm i Bromma som just plockats ned från trädet bakom lådan.

Så här kan en bisvärm se ut

Foto: Biodlaren Fredrik Svensson i Nora

Bi eller Geting ? 

Nedan text och foto är hämtat från Sveriges Biodlares Riksförbunds Facebooksida.

Biodlarna - Sveriges Biodlares Riksförbund

Så här i svärmtider så blir vi ofta kontaktade av bi-vänliga människor som hör av sig till oss för att få veta hur de ska bli av med bina som har börjat bygga bo hemma hos dem. Efter lite diskussion kommer vi fram till att det är getingar de har hemma hos sig. Som biodlare är det enkelt att se skillnad; bin är gulliga och getingar är rovdjur, men det där med gullig eller inte är kanske mer osäkert när man inte är biodlare.
Båda djuren är randiga, men getingen är mer tydligt (ilsket?) gul och svartrandiga. Båda har lite päls på övre delen av ryggen, men bina är mycket mjukare. (Vill du klappa och gosa= bi !). Getingarna har tydligare antenner.
Den största skillnaden är deras bobygge. Bin bygger vaxkakor som de fyller med ägg/larver och honung/pollen. Getingen bygger bon som är som bollar och ser ut att vara gjorda av papper. Där finns också ägg och larver...
Getingarna är det randiga flygdjur som kommer och stör dig vid matbordet i sommar. De vill ha både din öl och köttet du grillar. Det är bara om du har blommor som ger nektar och pollen på bordet som du kan få se ett bi där. De har helt andra matpreferenser än oss och kommer inte och stör oss när vi äter ute.
OM du trots allt är osäker på om du har en bisvärm hemma eller inte så kan du nog lätt hitta en biodlare nära dig som gärna tar hand om en svärm och annars kan rekommendera dig att kontakta Anticimex om det är getingar som bygger bo på olämplig plats.

Bi

Geting