2020 blev snittet 40 kg honung per andelsbisamhälle!

Årets snitt blev strax över 40 kg honung per bikupa som total års skörd. Det är rekord för mig och Er. Min uppskattning av hur de producerat är lite mer än vad snittet blev. Förklaring nedan om varför......

Två samhällen har uppskattats till att producera 70 kg i år. Jag trodde inte det var sant men de har gått väligt bra och tyvärr hade vi några som varroan fått grepp om och inte producerat så mycket mer.

Min uppskattning av hur de producerat är:

Lövsta nr1: 30 kg +15 kg= 45 kg
Lövsta nr2: 19 kg + 3 kg= 22 kg
Lövsta nr3: 37 kg + 33 kg= 70 kg
Lövsta nr4: 24 kg +30 kg= 54 kg
Lövsta nr5: 14 kg + 0 kg= 14 kg
Lövsta nr6: 19 kg + 10 kg= 29 kg
Akalla nr 1: 19 kg +15 kg= 34 kg
Akalla nr 2: 17 kg + 15 kg= 32 kg
Ängsnäs nr1: 38 kg+ 5 kg= 43 kg
Ängsnäs nr2: 38 kg +32 kg= 70 kg

Ja, när man räknar ihop detta så är det några kg mer än snittet. Beräkningen är på lådorna med honung. När man burkat upp allt så går det åt en hel del honung extra då det alltid blir lite mycket i varje liten burk och i en del överfullt. När vi som i år använder många små burkar drar det iväg och antalet kg reduceras. Jag funderar starkt på att inskaffa en tappmaskin som burkar honung exakt på +- 1 g. Men den kostar 20000 kr. Vissa ramar får man heller inte ut all honung ur då det fanns ljunghonung i sista omgången som inte släpper. De mindre mängderna fanns ingen idé att ta ur ramarna utan bina får det tillbaka i vår.

En variant är ju att uppskatta honungen efter antalet burkar.... man fått. Men det blir omöjligt då att veta från vilka burkar honungen är ifrån..Jag har börjat lära mig att det är omöjligt att uppskatta mänden. Men ju mer små burkar man använder blir svinnet större.

Kanske bara ska köra stora burkar nästa år..... men det är ju lite trist också. Då kan Ni ju inte ge bort så många.

Jag arbetar ju med Erat förtroende och hoppas Ni har förståelse för detta dilemma. Det verkar vara samma sak varje år.... men det känns skönt få förnyat förtroende av Er som beställt igen.

(Lövsta nr 7: Vid kontroll på våren bedömdes samhället inte tillräckligt starkt och byttes ut enligt tidigare inlägg på facebook.)


Vi är enormt tacksamma i år igen för att bina har kunnat leverera så enormt bra. Det finns aldrig några garantier för att leverera enormt bra år efter år. Väder och vind spelar enorm roll och vi kan inte göra mycket mer än att ge våra kunder våra bästa samhällen vid varje vår.


2019 års Honungskörd i de sex andelsbisamhällena blev:


Lövsta:

Nr1: 53 kg
Nr2:  6 kg
Nr3: 40 kg
Nr4: 35 kg
Nr5: 12 kg
Nr6: 42 kg


2019 gav ett snitt på 31kg per kupa

Ängsnäs nr1: 38 kg (ingår inte i snittet då vi endast hade en kund där i år)

Synd att Lövsta nr 2 aldrig kom igång först förrän det var dags att invintras. De ska klara en vinter nu iallafall. De och svärmen drar ner snittet rejält. Men kul att Lövsta nr 6 levererade mycket bra på slutet. Drottningen är faktiskt en dotter till Lövsta nr 1.

Med facit i hand var det rätt beslut att skatta sent. De drog in lite mera mot slutet då vädret var med oss.


Vi har övervintringsgaranti och god vårutvecklingsgaranti. Om samhället dör på vintern eller om de av någon anledning är svaga på våren så byter vi ut samhället mot ett normalt bisamhälle. Vi känner att vi vill ge en spännande och levande produkt att följa vilket man annars inte skulle få. Det gäller fram till 15 maj. Därefter är det naturen och bina som får avgöra hur det går.



Vi är mycket glada över att våra snälla och duktiga bin har lyckats så bra även i år.

 Det ska bli jätteintressant att se hur det går nästa år.


2018 års Honungskörd i de tre andelsbisamhällena blev:



Lövsta nr 1 : 34,3 kg

Lövsta nr 2 : 34,0 kg

Lövsta nr 3 : 35,7 kg



Ängsnäs nr 1: Vårutvecklingen för bisamhället var dåligt och kunderna erbjöds att byta till Lövsta nr 3. Redan i april kunde man se att Ängsnäs nr 1 inte skulle klara av att leverera någon honung i år. Ängnäs nr 1 gav 0 kg men är nu tillräckligt starka för att klara av vintern.